Fråga:

Hur kommer den kommande folkräkningen att gå till? Kommer varje medborgare att få fylla i ett formulär om boende och kommer sen hyresvärd eller bostadsrättsförening att bekräfta att det stämmer? Eller kommer hyresvärdar och bostadsrättsstyrelser att få lämna uppgifter till myndigheterna om vilka människor som är registrerade hos dem? Eller en kombination av båda sakerna? Hur gick det till förra gången det var folkräkning, 1990?

Svar:

Regeringen beslutade nyligen att en ny svensk folkräkning ska genomföras. Man gav vissa direktiv till Skatteverket som i sin tur skulle ge fler verktyg tillbaka hur detta bäst ska genomföras. Regeringen föreslog mer kontroller av samkörningsnummer, vilket är identitetsbeteckning på människor utan svenskt personnummer.  Samt vilka företeelser och kretsar där personer kan finnas som är här utan tillstånd. Även andra myndigheter som har hand om utvisningar ska börja informera Skatteverket om obehöriga personer.

Folkräkningen 1990 genomfördes med hjälp av existerande arkiv samt genom brev skickades ut till alla hushåll som sedan skulle skickas tillbaka.

Läs mer om uppdraget från Regeringen här:

Skatteverket ska föreslå åtgärder för att förbättra folkbokföringen genom folkräkning

Läs Aftonbladets artikel med intervjuer:

Ny svensk folkräkning ska genomföras

Läs mer om folkräkningen 1990 på denna sida med länkar:

Folk- och bostadsräkningen 1990

Upptäck vårt frågearkiv!

Sök i arkivet och upptäck nya och gamla frågor.

Fler frågor inom samhälls- och rättsvetenskap, ekonomi och geografi