En gratis tjänst från Sveriges bibliotekarier – För ett demokratiskt samhälle.

Fråga:

Hur bygger man egentligen ett vattenkraftverk, är det inte svårt att bygga i ett sådant strömt vatten? Undrar årskurs 4 på Rinkaby skola.

Svar:

Hej,

Jo, att bygga ett vattenkraft är nog inte det lättaste. Det kräver insatser på svårtillgängliga platser. Till exempel under vatten och i berg. Jag har träffat en metallarbetare som jobbat under vatten vid vattenkraftverket i Krångede i Jämtland och jag brukar tänka på honom varje gång jag åker förbi den platsen.

Jämtkraft har en enkel men informativ film som visar hur ett vattenkraft fungerar och där kan man se en schematisk bild av ett kraftverk och att inte alla delar av det ligger under vatten.

På Youtube finns bland annat en film om byggnationen av Ramsele kraftverk och en film om bygget av kraftverkstationen i Ritsem vid Luleälven. Spännande filmer från en annan tid som kan ge lite perspektiv på omfattningen av konstruktionerna.

Tekniska museet har en sida om vattenkraft, men den handlar mer om hur man tar till vara på kraften än om hur ett kraftverk byggs. Men via denna kontaktsida kanske de kan berätta mer.

Jag skulle annars rekommendera att ta kontakt med någon som jobbar på ett kraftbolag för att få veta mer. Jämtkraft tar emot studiebesök på några av sina anläggningar. Det är ju lite för långt för att resa från Skåne, men hör av er till dem via deras formulär. Eftersom de tar emot skolklasser utan kostnad kan de säkert svara på frågor från elever om hur man bygger ett vattenkraftverk.

Har du en fråga?

Skicka en fråga till våra bibliotekarier eller sök i vårt frågearkiv.

Fler frågor inom teknik, industri och kommunikationer och naturvetenskap