En gratis tjänst från Sveriges bibliotekarier – För ett demokratiskt samhälle.

Fråga:

Hej Bibblan svarar!

Jag letar efter en bok som jag läste som tonåring för många år sedan. Jag har googlat runt i många timmar utan att hitta namnet på boken, så här kommer alla detaljer jag kommer ihåg. Kanske vet ni vilken bok det är jag letar efter?

Boken var på svenska, men kan mycket väl ha varit översatt. Vet att den även finns/fanns att läsa på litauiska.
Den borde ha kommit ut på tidigt 2000-tal, kanske något äldre. Med all säkerhet före 2010, gissningsvis mellan 2000-2007.

Boken handlar om en tonårspojke som genom sin dator blir skickad till en annan värld. Man får följa två berättelser, den ena handlar om hans familj som anmäler honom som saknad och kommer i kontakt med andra vars tonåringar också försvunnit.

Den andra, huvudberättelsen, handlar om pojkens kamp för att ta sig ur den här världen. Han träffar andra tonåringar som alla kämpar för att överleva i den här ganska våldsamma världen, många av dem slår sig samman i olika grupperingar. Världen följer TV-spelsregler i den meningen att pojken t ex kan se en sk "heads-up-display" med information om hans hälsa och ammunition, kan plocka up och använda olika vapen och föremål som ger honom mer hälsa osv, mycket likt en förstapersonsskjutare. Han träffar en tonårstjej i boken som han blir romantiskt involverad med. Tjejen blir ganska allvarligt skadad under äventyrets gång. I slutet av boken lyckas både han och tjejen ta sig tillbaka till den riktiga världen, tror att slutet av boken utspelar sig på ett sjukhus.

En ganska typisk "coming of age"/bildningsroman.

Detaljer som jag är mer osäker på:

- Kan vara så att den utspelar sig i Tyskland.
- Kan även vara så att ordet "labyrint" finns med i boktiteln.

Svar:

Tack för din fråga!

Vi tror att det kan vara The great world game av Örjan Persson som du söker. Boken är från 1998 och finns översatt till litauiska, precis som du skriver. Huvudpersonen heter Tobias och försvinner spårlöst från sitt hem i Östersund. Delar av boken går att läsa på Google böcker:

The Great World Game - Örjan Persson - Google Böcker

Andra titlar som vi titlar som dykt upp när vi sökt är Erebos av Ursula Poznanski från 2010,

Labyrinten (del 4 i serien Cyberia) av Graham Joyce från 2000 och Stridens arena av Chris Bradford från 2014, men de stämmer inte lika väl in på din beskrivning.

Hoppas att det är rätt bok och återkom gärna om du har fler frågor!

Har du också en fråga?

Skicka en fråga till våra bibliotekarier eller sök i vårt frågearkiv.

Fler frågor inom böcker och litteratur