En gratis tjänst från Sveriges bibliotekarier – För ett demokratiskt samhälle.

Fråga:

Söker en bilderbok som lästes mycket på förskolan för 10-20 år sedan. Den handlade om några djur som kom till en ö (?) ett av djuren latade sig enligt de andra men boken slutade med att det djuret också hade varit till nytta. Kontenta, alla behövs.

Svar:

Först vill jag be om ursäkt för att du har fått vänta på svar. Jag har sökt på flera olika sätt, men tyvärr inte kunnat finna någon bilderbok som stämmer helt på din beskrivning.

Här är förslag på två böcker på liknande tema som har varit och är populära för barn i förskoleåldern:

Grodan och främlingen av Max Veltjhuis från 1998. I beskrivningen på Legimus står det:

"Till skogen där grisen, gåsen, grodan och ankan bor, flyttar råttan. Han ser annorlunda ut och beter sig självsäkert. Vännerna reagerar alla olika. Grodan blir intresserad men de andra vill köra bort råttan. Råttan visar sig vara både hjälpsam och underhållande och får till sist alla till vänner. En berättelse om mänskliga relationer i fabelns form."

Vid ett tillfälle påstår ankan att råttor är lata och fräcka. På bokens framsida sitter grodan och råttan på en sten och fiskar i vattnet.

Noas Skepp av Sally Altschuler och Sven Nordqvist från 2012. Här finns den orolige noshörningen som de andra djuren först får vänta på och under resan stör sig på, men som i slutet räddar skeppet från att sjunka och därmed blir hjälte.

Kanske är det ändå någon av dessa böcker som du söker. Du är annars välkommen tillbaka med din fråga så letar vi vidare.

Har du en fråga?

Skicka en fråga till våra bibliotekarier eller sök i vårt frågearkiv.

Fler frågor inom bokfrågor och barn och unga