En gratis tjänst från Sveriges bibliotekarier – För ett demokratiskt samhälle.

Fråga:

Hej!
Jag undrar hur jag ska göra för att öka mitt ordförråd. Jag har hört att man ska läsa böcker och det gör jag ju, men jag ser inte hur det ska göra så att mitt ordförråd ökar. Dom ord jag inte fattar i boken tar jag mig ju inte tiden att söka upp då det tar alldeles för lång tid. Har du några andra tips.

Svar:

Hej och tack för din fråga!

Som du skriver så är antagligen ett av de bästa sätten att få ett bredare ordförråd att läsa böcker. Dock så kan det ju vara bra att ta sig tiden att slå upp de svåra orden så man verkligen förstår innebörden. Kanske kan man ändå få en uppfattning av ordets betydelse i sammanhanget i texten. Om det känns omständigt att slå upp ord i ett ordbok så finns det ordboksappar t.ex. Svensk Ordbok.

Andra tips för att öka ditt ordförråd är att lösa korsord, fast även här kommer du nog behöva slå upp ord. Även andra ordlekar och språkspel kan hjälpa, som Alfapet och ordleksappar t.ex. .

Slutligen kan jag tipsa om att använda dig av nya ord i samtal med andra människor och lyssna in ord som dom använder . Och har du lust och tid kan det vara användbart att kolla upp ord i en synonymordbok.

Ämnen
Språk
Har du en fråga?

Skicka en fråga till våra bibliotekarier eller sök i vårt frågearkiv.

Fler frågor inom språk