Vilken färg var vanligast på en brudklänning 1926?

Besvarad av Johanna Wahlund...
Fråga: 
Vilken färg var vanligast på en brudklänning 1926?
Svar: 

Hej, jag har i första hand sökt på NE.se samt testat att söka på google.se Jag fick fram två intressanta texter som kanske kan vara av intresse?!

"Vit klänning och slöja för bruden och mörkblå eller svart frack för brudgummen började inom högrestånds- och borgerliga kretsar användas först kring 1830-talet. Innan dess bar brudparet sina för tillfället bästa kläder som bröllopsdräkt". (www.ne.se).

Enligt hemsidan http://www.nygifta.se/html/brudklanningens_historia.htmI finner jag följande text.
"I början på 1920 talet blev det modernt med korta kjolar och så även modet i brudklänningen. De blev knäkorta utan ärmar och säckliknande med långa släp som fick fästas vid skuldrorna slöjan drogs ned i pannan och hölls fast med ett diadem eller en krans av blommor. På 1910-talet kom chiffongen och på 1920-talet användes mycket silkestyll och silkesammet. På 1930-talet kom sladdriga sidenmaterial som satin-fleur, 1940 blev det konstsiden och senare efter 1950 kom en hel mängd olika syntetmaterial." Denna text hänvisas från bland annat Bröllopsboken Corneliusson & von Porat ICA-förlaget.2001.

Enligt sidan http://www.kungahuset.se/specialwebbsidor/temasidor/kronprinsessparetsbr..., gifte sig 1926 prinsessan Astrid och kronprins Leopold. Astrid bar enligt tidens mode en kort brudklänning garnerad med brysselspetsar.

Min tolkning av detta är att färgen var vit, men att det var materialet och längden som var det avgörande för 1926 års brudmode.

21 september 2012 - 13:09