Maria Lang - filmatiseringar

Besvarad av Monica Jansson
Fråga: 
Vart kan jag få tag på filmatiseringen av Maria Langs böcker? Vilket Maria Lang-bok är den mest lånade på biblioteken och vad läste Maria Lang för något på universitet förutom Nordiska språk? Tack på förhand!
Svar: 

Hej!
Maria Lang, eller Dagmar Lange som författaren hette egentligen, doktorerade i litteraturhistoria vid Stockholms Högskola 1946. Det framgår inte vilka fler
ämnen hon hade i sin examen i de bibliografiska uppslagsverken. Det kanske framgår om man läser mer i de längre biografierna, t ex:
Lang Maria: Vem är du? Dagmar Lange eller Maria Lang?, 1985
Kärrholm, Sara: Konsten att lägga pussel: deckaren och besvärjandet av ondskan i folkhemmet, 2005.

Lange arbetade som studierektor och lektor vid Nya Elementarskolan i Stockholm, hon var författare och musikkritiker vid sidan av det ordinarie arbetet. Två av hennes böcker har filmatiserats: Ljuvlig är sommarnatten från 1961, som bygger på romanen Kung Liljekonvalje av dungen, och Tragedi på en lantkyrkogård från 1960 som bygger på När mörkret faller. Lang skrev också manus till Håll polisen utanför, en Tv-serie från 1969. Filmerna verkar svåra att få tag på nu, kontakta Svensk filmdatabas för mer information. Däremot är det nya filmatiseringar på gång med inspelning i Nora som står som förebild för böckernas ”Skoga”.
Vilken av hennes böcker som är mest lånad är svårt att säga. Här på biblioteket där jag jobbar är De röda kattorna, Vem väntar på värdshuset och Kung Liljekonvalje av dungen
de som är i topp. Annars är Kung Liljekonvalje av dungen den bok som brukar räknas till den bästa enl Alex författarlexikon.

Här är länkar för mer information:
Alex författarlexikon – ett digitalt författarlexikon som finns på de flesta folkbibliotek, kan ofta nås hemifrån med lånekortsnummer och pin-kod som inloggning.

Nordisk kvinnolitteraturhistoria: http://nordicwomensliterature.net/sv/writer/lang-maria-pseud-f%C3%B6r-da...

Svensk filmdatabas: http://sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=PERSON&itemid=66329&ref=%...

Sveriges Radio: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3379&artikel=4800941

Med vänlig hälsning
Monica Jansson
Sundbybergs stadsbibliotek

24 april 2012 - 18:33