Vad är läsplattor & surfplattor?

Besvarad av Elin M Nord
Fråga: 
Vad är läsplattor & surfplattor& annat spännande Har möjlighet att låna en förnämlig dator för funktionshindrade på bibban i Lidköping. Kan du ge mig någon lättfattlig information?
Svar: 

Det kan vara lite snårigt att förstå skillnaden läsplattor och surfplattor.

En läsplatta är en platta som man använder för att läsa eböcker på. Oftast är det bara det du kan göra med den plattan. Det speciella med läsplattor är att det har en skärm som är gråaktig - en så kallad ebläcksskärm. Ebläcksskärmar är vänligare mot ögonen, man blir inte lika trött i ögonen av att läsa på en ebläcksskärm som på en vanlig upplyst datorskärm. En läsplatta drar inte så mycket ström som en bärbar dator. Till en läsplatta kan du låna och föra över eböcker. Antingen gör du det via en dator eller via ett trådlöst nät.
Här kan du läsa på Wikipedia om läsplattor och också se en bild på en läsplatta: http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4splatta

En surfplatta kan man säga är en stor smartphone, men du kan inte ringa på den. Den vanligaste modellen är Ipad, men det finns även andra plattor. Med en surfplatta kan du göra i stort sett samma saker som du kan göra med en bärbar dator. Du kan surfa med den, du kan mejla med den, du kan ta bilder med den - ja du kan helt enkelt göra det mesta. Till en surfplatta så använder man appar - det är som programmen som du har på datorn. En surfplatta saknar tangentbord, istället så finns det ett virtuellt skrivbord som kommer fram automatiskt när du ställer dig i en testruta. Du styr surfplattan med fingrarna.
Här kan du läsa på Wikipedia om surfplattor och också se en bild på en surfplatta. http://sv.wikipedia.org/wiki/Surfplatta

16 maj 2012 - 13:11