Ljudböcker på nätet?

Besvarad av Tommy Jansson
Fråga: 
Kan man lyssna på ljudböcker på nätet via bibliotek ? om inte, borde det inte vara funktionellt med tanke på att man ändå bara kan ta sig till ett bibliotek och låna boken i fråga ? /Mvh Sving.
Svar: 

Hej!
Ja, det går att lyssna på ljudböcker på nätet via biblioteket. För att se hur det ser ut just där du bor kan du till en början gå till http://www.elib.se/bibliotek/ och leta upp ditt bibliotek. Du kan bara lyssna på ljudböcker på en dator i dagsläget och du måste vara uppkopplad hela tiden. Du kan alltså inte ladda ned boken till t ex din mp3-spelare för att sen lyssna på boken när du är ute och går. Du kan tyvärr inte heller lyssna på en e-ljudbok på en mobiltelefon eller en surfplatta som Ipad eller Samsung Galaxy. För frågor och svar om ljudböcker kan du se http://www.elib.se/library/faq.asp?lib=32&cat=ljud - en sida om vanliga frågor och svar om ljudböcker. Just den sidan tillhör Borås stadsbibliotek, väljer du ditt bibliotek i http://www.elib.se/bibliotek/ kan du se vad som gäller just där. Även om principen är densamma för alla folkbibliotek.

En del bibliotek har också en Mediejukebox på plats på biblioteket. På den kan du föra över en ljudbok till din telefon eller mp3-spelare. De fungerar inte tillsammans med en iphone, men det finns också en lösning där du laddar ned en ljudbok från en särskild sida. Återigen - du får se med ditt bibliotek om de har de här tjänsterna.

Vänliga hälsningar

Tommy Jansson

27 september 2012 - 10:47

Kategorier