Skönlitteratur om konflikter

Besvarad av Hanna Johansson
Fråga: 
Jobbar som lärare och ska dra igång ett temaarbete kring ämnet "Konflikter" (i sv och so) och försöker hitta lämpliga skönlitterära böcker som på något sätt knyter an till temat. Det kan inte bara handla om t.ex. religiösa och politiska konflikter utan även konflikter i naturen med mera. Har en del bokförslag men skulle vara tacksam för fler.
Svar: 

Här kommer några tips som jag fått

Kriget om källan av Cannie Möller.

Mitt extra liv av Johan Unenge
"en bra bok för 12-14 åringar som handlar om en killes upplevelse av en konflikt i det lilla samhälle han lever i. Det är motsättningar mellan boende på flyktingförläggning, rasister och antirasister som trappas upp. Killen som boken handlar om hamnar mittemellan och vet inte vilken sida han ska välja. Tjejen som han är jättekär i är nazist, hans pappa är polis och letar efter en kille som gömmer sig från utvisning. En dag dyker denna kille upp hemma hos huvudpersonen och söker hjälp. Bokens språk ligger väldigt nära ungdomars och delar av berättelsen framförs i serieform utan text. Boken kan leda till diskussioner om elevers egna ställningstaganden i flyktingfrågan."

Skönlitteratur/ungdomsböcker om klimatförändringar:

Bertagna, Julie: Exodus uHce
Hughes, Monica: Ett hål i himlen uHce
Martinson, Harry: Aniara Hc.03
Nordström, Hans: Operation Vildkatt uHc
O´yeah, Zak: Tandooriälgen Hce
Persson, Örjan: Efter Oz Hc
Rufin, Jean-Christophe: Globalia Hce
Seeberg, Eva: Resan kan börja Hc
Svedelid, Olov: Strömkantring Hc
Theroux, Paul: O-zonen Hce
Trueman, Terry: I orkanens spår Hcg
Walsh, Jill Paton: Patties bok Hcf

Vid en sökning i Stockholm stadsbiblioteks katalog på konflikter/barn- och ungdomsböcker får jag fram bland annat dessa titlar:

Resan som började med ett slut / Zulmir Bečević
Originalupplaga 2006
"En bok om tolvårige Nino som tillsammans med sin familj flyr från Bosnien till Sverige. Om den traumatiska bussresan, om vänskapen med kompisarna han får i flyktingförläggningen, om skolan och kärleken. Författaren växte upp i Bosnien-Hercegovina och kom till Sverige som tioåring."

Agitatorerna / Bernt-Olov Andersson
Originalupplaga 1991
Ämnesord: 1900-1914 ; Arbetarrörelsen ; Politiska konflikter ; Norrland

Slaget om Olskroken / Göte Brink
Originalupplaga 1991
Ämnesord sociala konflikter ; Göteborg ; Arbetarmiljö

Sanningar i solen / Anna Hellerstedt
Originalupplaga 2011
Ämnesord Afrika ; Ghana ; Skilda föräldrar ; Konflikter ; Far och dotter ; Främlingsfientlighet ; Kulturkrockar ; Homosexualitet ; Ungdomsböcker ; Lättläst

Om detta är paradiset, vill jag gärna se helvetet / Iben Harboe
Första svenska upplaga 2011
Ämnesord: Flytta, Barn och föräldrar, Styvföräldrar, Konflikter

Sprickor och honungslim / Linzi Glass Första svenska upplaga 2007
"I Johannesburg bor tolvåriga Emily Iris i slutet av 60-talet tillsammans med sina föräldrar i ett idylliskt villaområde. Under ytan finns gräl och olycka. När ett australiskt par med två söner kommer för att bo i trädgården en tid, slutar föräldrarna att bråka. Men snart drar mörka skuggor in över deras liv."
Ämnesord 1960-talet ; Afrika ; Södra Afrika ; Sydafrika ; Johannesburg ; Apartheid ; Familjen ; Bråka ; Misshandel ; Våldtäkt ; Självmord ; Ungdomsböcker

Svenhammeds journaler / Zulmir Bečević
Originalupplaga 2009
Ämnesord Sverige ; Invandrare ; Familjen ; Konflikter ; Kulturkrockar ; Olycklig kärlek ; Ungdomsböcker

Rubinröd / Linzi Glass
Första svenska upplaga 2009
"I ett välbärgat område i Johannesburg bor sjuttonåriga Ruby Winters med sina föräldrar. Året är 1976. Hennes far är jurist och företräder många av apartheidregimens offer. Så träffar hon Johann som är afrikaans och blir förälskad. Samtidigt gömmer sig konstnären och ANC-medlemmen Julian hos familjen."
Ämnesord 1970-talet ; Afrika ; Södra Afrika ; Sydafrika ; Johannesburg ; Apartheid ; Rasism ; Familjen ; Kärlek ; Flykt ; Ungdomsböcker ; Unga vuxna

Har du tillgång till ett skolbibliotek kan du säkert få fler tips, samt hjälp med att söka relavanta titlar i bibliotekskatalogen, Lycka till!

15 augusti 2012 - 21:30