Dör stora husspindlar om jag släpper ut dem på hösten

Besvarad av Kerstin Våge
Fråga: 
Jag har hört att de stora husspindlarna som man hittar inomhus nu på hösten dör om man bär ut dem, så det kanske inte är så humant som jag trodde att fånga dem i ett glas och bära ut dem? Stämmer det att dessa spindlar lever inomhus året om? Bär du förresten själv ut spindlar levande, eller slår du ihjäl dem:)?
Svar: 

Hej!
Det beror nog lite på var du bor och hur kallt det är den höstdag du släpper ut spindeln, men de flesta spindlar klarar sig om du släpper ut dem på hösten.
Jag kan inte hitta något specifikt om den stora husspindelns överlevnad, men hittar däremot att de flesta spindlar kan övervintra.

Lunds universitets naturvetenskapliga fakultet har en sida om hur temperatur och tryck påverkar djur i luft och vatten. Där kan man läsa bl. a. :
"De flesta spindlar övervintrar i marken. Hos övervintrande spindlar, liksom hos insekter, kan det finnas ett vilotillstånd som kallas diapaus. Diapausen är välstuderad hos insekter, men inte mycket är känt om diapaus hos spindlar. Hos en studerad spindelart utlöses diapausen främst av att dagarna blir kortare. Detta är säkrare än att gå i diapaus när det blir kallare. Djur som gör det senare kan lätt överraskas av en tidig köldperiod. Hos den undersökta spindeln kan både de unga djuren (nymferna) och de vuxna gå i diapaus. Diapausen kännetecknas av en rad anpassningar att klara av frysgrader."

Källa: Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten: http://www.djur.cob.lu.se/Svar/Temp1.html#Spi

I boken Frågvis, där man får svar av naturvetenskapliga forskare, står också att spindlarna ligger i dvala på vintern. "De lägger sig på platser där risken att bli uppäten är så liten som möjligt.Det kan vara under stenar eller i sprickor i träd."
Källa: Frågvis : [dina frågor får svar av naturvetenskapliga forskare], 2010

På European Society of Arachnology's sida står om husspindeln att om du "släpper ut den, finns det ingen anledning att oroa sig överhuvudtaget."
Källa: European Society of Arachnology: http://www.european-arachnology.org/esy/esy08/svensk.shtml

Jag gillar spindlar, och har själv en fågelspindel hemma. Jag brukar låta de spindlar jag hittar inne vara kvar, men om någon blir rädd för dem så bär jag ut dem genom att låta dem klättra upp på min hand. Ibland hinner de smita innan de kommer ut.

Med vänlig hälsning
Kerstin Våge
Sundsvalls stadsbibliotek

9 oktober 2012 - 11:47