Hur många cyklar finns i Köpenhamn jämfört med Amsterdam?

Besvarad av Ingrid Anderson
Fråga: 
Hur många cyklar finns i Köpenhamn jämfört med Amsterdam ?
Svar: 

År 2009 rankades Köpenhamn som världens bästa cykelstad med avseende på hur mycket man satsar på cykelbanor och säkerhet för cyklister mm.
Amsterdam hamnade på femte plats av samma bedömare, en amerikansk resetidskrift. [http://www.sydsvenskan.se/danmark/kopenhamn---varldens-cykelparadis/]

Vilken av städerna som har flest cyklar i omlopp kan vara lite klurigare att utröna.
Köpenhamn har ca 539 542 invånare år 2011, enligt Nationalencyklopedin. Man pratar dock ofta om "Stor-Köpenhamn" och då avses ett område som omfattar över 20 grannkommuner. Dessa har tillsammans 1,4 miljoner invånare.
Flera källor jag tittat i anger att över 500 000 köpehamnare (Stor-Köpenhamn) cyklar varje dag (bl a ovan nämnda artikel). I Köpenhamn finns också gratis lånecyklar som kallas "bycykler".

Amsterdam, å sin sida, har 739 100 invånare (2010, enligt Ne.se), och är jämte Rotterdam Nederländernas största stad. Amsterdam ingår också i den stora stadsagglomerationen "Randstad" som totalt har 6,6 miljonerinvånare (2010, enligt Ne.se). Randstad omfattar bl.a. städerna Amsterdam, Rotterdam, Haag och Utrecht. Stadskärnan i Amsterdam går att åka bil i, men det rekommenderas inte och parkering är dyrt, så många tar därför cykel istället.
Jag har hittat uppgifter på ca 600 000- 700 000 cyklar i Amsterdam, och med tanke på storstadsområdets storlek, verkar det också troligt att det är Amsterdam som har flest cyklar.

Både Köpenhamn och Amsterdam satsar mycket på cykelvänlighet av miljöskäl:
Här är en länk till en film gjord om tre av världens mest cykelvänliga länder: Danmark, Nederländerna och Colombia:
http://www.minplanet.se/video/380-cykelvaenliga-staeder

Här är också några tips på cykelsidor, om du är sugen på mer om cykling:
http://www.cykelframjandet.nu/ - Svenska cykelfrämjandet (Kanske en idé att kontakta om du är nyfiken på fler detaljer om cyklandet i världen)
http://www.cykelsmart.se/ - Svensk cykelblogg
http://www.copenhagenize.com/ - Dansk cykelblogg
http://www.amsterdamize.com/ - Nederländsk cykelblogg

13 augusti 2012 - 11:31