Sally Grindley, fakta om

Besvarad av Birgitta Eriksson
Fråga: 
Så mycket fakta som möjligt om författaren Sally Grindley
Svar: 

Hon har en egen hemsida där det står mycket om henne, där finns också möjligheten att kontakta henne själv och fråga om det är något speciellt du vill veta.

http://www.sallygrindley.co.uk/index.html

Här står det också mycket om henne http://www.answers.com/topic/jane-sally-grindley

i Alex författarlexikon (som kräver att man prenumererar) står följande: "Sally Grindley föddes och växte upp i Woolwich i grevskapet Kent i södra England. Efter skolan genomgick hon en tvåspråkig sekreterarutbildning och studerade sedan fransk litteratur vid universitetet i Sussex. Där blev hon också engagerad vid universitetets barnteater, både med att skriva, agera och regissera. Numera bor hon i Gloucestershire med sin familj bestående av man, tre barn och flera husdjur. Som barn läste hon gärna klassiker. "Nalle Puh" av A.A. Milne, H.C. Andersens sagor och böckerna om Heidi av Johanna Spyri hörde till favoriterna. Som vuxen läser hon ett brett urval av skönlitteratur men undviker fantasy och science fiction. Hon läser också mycket facklitteratur som förberedelse inför sitt författarskap. På fritiden tycker hon om att spela tennis och squash. Hon är också förtjust i friluftsliv och har på senare år gjort ett par safariresor.

Under flera år arbetade Sally Grindley som förlagschef på en barnbokklubb. Att välja ut böcker till bokklubben samt skriva presentationer av dessa gav henne mycket erfarenhet som hon som författare har haft nytta av. Som förläggare gav hon också ut flera antologier med olika teman som t.ex. djurberättelser, sagor eller bibliska historier för barn. Under många år kombinerade hon arbetet som förlagschef med eget skrivande. Sedan 1982 sitter hon i juryn för Britain's Mother Goose Award. 

Sally Grindley har gett ut över 90 böcker, främst som författare till bilderböcker och lästräningsböcker. Hon har också skrivit ett par ungdomsromaner. Dock är endast ett fåtal översatta till svenska. Hon finner inspiration till sina böcker i sin familj, dagstidningar eller genom att observera världen runt omkring sig.

Sally Grindleys engagemang för djur och natur har lett till flera djurbilderböcker som kombinerar en trevlig berättelse med rikligt med fakta om de olika djuren. I "Lille Tang" (1998, Little Tang) får läsaren lära sig hur den lille orangutangen sakta men säkert slussas ut i vuxenlivet av sin kloka mamma. I "Dunderfot" (1996, Little Elephant Thunderfoot) får man följa den busige elefantungens liv med lek och allvar. När Dunderfots mormor, som är ledare för elefanthjorden blir skjuten av människojägare, uppstår först en stor förvirring, men sedan tar en ny elefanthona över som ledare. Om isbjörnarnas liv bland snö och is på Arktis kan man läsa i "Polstjärna" (1997, Polar Star). Även där är det en stark och klok hona som tar hand om sina ungar i huvudrollen. 

Inspirationen till tonårsromanen "Såld" (2004, Spilled Water) fick Sally Grindley genom en tidningsartikel angående hur barn utnyttjas i Kina. Li Si-Yan har haft en lycklig och kärleksfull barndom. När hennes far dör förändras allting och en dag tar hennes farbror henne till marknaden och säljer henne till en familj. I sitt nya hem får hon jobba mycket hårt med allt hushållsarbete. Efter ett tag inser hon att familjen dessutom planerar att gifta bort henne med den förståndshandikappade sonen. Efter att hon lyckas fly hamnar hon på ett ännu värre ställe; en leksaksfabrik där hon får arbeta under slavliknande förhållanden. 

Om hur utsatta fattiga barn är och hur lätt de blir utnyttjade av skrupellösa personer handlar också boken "Krossat glas" (2008, Broken Glass). Liksom i "Såld" berättas om barn som efter en lycklig barndom får vara med om en förändring. Denna gång är det bröderna Suresh och Sandeep vars far inte kan hantera sin arbetslöshet utan låter sin frustration gå ut över barnen. Bröderna rymmer hemifrån och hamnar som gatubarn i en stor stad. Deras enda chans att tjäna ihop till mat är att leta efter glas bland soporna på gatan. Förtjänsten är liten och ibland blir de lurade även på den blygsamma summa de blivit lovade"(Artikeln skriven av: Brita Lodén. Publicerad: 2010-08-11)
18 september 2012 - 10:46