Lån av böcker och läsning på surfplatta?

Besvarad av Hanna Johansson
Fråga: 
Hej! Några frågor angående lån av böcker och läsning på surfplatta: Jag har förstått att jag med hjälp av mitt lånekort och pin-numret kan låna e-böcker, men hur är det med lånetiden? Hur återlämnas elektroniskt lånade dokument? Vilken läsare rekommenderar ni och finns den för nedladdning från exempelvis Google Play, eller räcker det med Adobe Reader?
Svar: 

Lånetiden för e-böcker är densamma som för pappersböcker, ca fyra veckor. När lånetiden är ute, slutar boken/filen att fungera. Du kan även välja "Lämna tillbaka" boken i din läsare.
Den app som biblioteken brukar rekommendera för att läsa e-böcker är Bluefire Reader men det finns även andra.
Läsapp för Ipads laddar du ner via Appstore, läsare för Androidplattor tror jag du kan hämta från Google play. Biblioteken brukar länka från sina webbsidor.

Jag klistrar in de instruktioner som finns på Stockholms stadsbiblioteks webbsida, klicka dig gärna dit för fler länkar och e-böcker.

Låna e-bok till mobiltelefon eller surfplatta
Innan du kan låna behöver du:

1.Skapa ett användarkonto hos Adobe.
2.Hämta en app, exempelvis Bluefire Reader.
3.Starta appen och skriva in lösenordet från ditt användarkonto på Adobe.
4.Logga in på bibliotekets mobilwebb eller webbplats med bibliotekskort och pinkod.
Därefter kan du söka fram den bok du vill låna i bibliotekets sökfunktion. Välj formatet epub till mobiltelefon och epub eller pdf till läsplatta.

Om du har Android måste du ha Android OS 2.1 eller en senare version för att kunna låna. Om du har en Windows Phone kan du exempelvis hämta appen Overdrive Media Console.
https://biblioteket.stockholm.se/att-anv%C3%A4nda-biblioteket/e-b%C3%B6c...

Även e-boksföretaget Elib har instruktioner på sin webbsida för olika surf- och läsplattor:
http://www.elib.se/ebook_GetStarted.asp

I våras hade vi en gästsvarare på Bibblans svarar som svarade på flera frågor om e-böcker och läsning, titta gärna i gästarkivet för fler tips:
http://bibblansvarar.se/gastarkivet

5 juli 2012 - 14:37