Varför behöver man ett Adobe-konto för att låna e-böcker?

Besvarad av Ann-Sofie Åberg
Fråga: 
Hej! Jag ser att man tvingas skaffa ett ADOBEkonto innan man får låna eböcker från bibblan. VARFÖR? Hur kan det komma sig att Adobe — ett helt utomstående, kommersiellt företag — får ställa sig som "vakt" mellan mig och mitt bibliotek? Läs på forum på Nätet om ägare (och de är många) som har idel problem med Adobes "app": fel/föråldrad version med flera skäl. Så fort Adobe ändrar någonting i sin DRM "app" måste alla snällt av- och sedan omauktorisera och ta bort och lägga till en massa bjäfs in sina plattor innan ADOBEstrulet är fixat! Även Adobes hemsida medger problem. Varför har biblioteken "sålt" oss läsare till sådana hyenor?
Svar: 

Hej och tack för din fråga!

Anledningen till att man behöver ett Adobe-konto när man lånar är att bibliotekens e-böcker är kopieringsskyddade. Att de är det är förutsättningen för att vi ska kunna låna ut dem. Elib (som är det företag som distribuerar de kopieringsskyddade e-böckerna till de bibliotek som valt att köpa in tjänsten) använder Adobes kryptering för de två aktuella e-boksformaten PDF och EPUB.

Du kan läsa mer om allt detta på Elibs webbplats: http://elib.se/ebook_about_elib.asp och http://elib.se/faq.asp

Då det gäller själva Adobe-kontot är det inte fråga om någon app. Det handlar bara om att man registerar en e-postadress och anger ett önskat lösenord, för att sedan koppla dessa till det läsarprogram man valt att använda. När det gäller läsning på dator eller läsplatta använder man programmet Adobe Digital Editions och när det gäller Smartphones och surfplattor använder man appen Blue Fire Reader. I båda programmen skriver man in den e-postadress man registrerat och det lösenord man valt, och sedan kan man gratis låna de kopieringsskyddade böckerna.

Jag har inte hört att Adobe-kontot och kopplingen till läsarprogrammet medfört något problem för någon, och jag hoppas att det ska gå bra för dig också om du väljer att låna e-böcker från biblioteket.

Hör gärna av dig igen om du har fler frågor!

Mvh Ann-Sofie Åberg

31 augusti 2012 - 15:42