Tips på vuxendeckare i Göteborgsområdet, lämpliga för högstadiet?

Besvarad av Marta Ondrus
Fråga: 
Hej, Jag har en son som går i 8:an. Han läser gärna men inte böcker. Det är material runt fotboll - nyhetstidningar, tidningar, hemsidor o.d. - som gäller. Jag skulle bedöma hans "läskondis" som relativt medelaktig. Han har i skolan fått en uppgift att leta upp en "vuxendeckare" att läsa. Jag har läst och läser en hel del och vi har många böcker hemma. Särskilt "deckare" som genren brett verkar kallas. Jag kan välja och vraka. Vad jag behöver välja är något som inte är alltför våldsamt (inga Nesbø t ex), inte alltför långdraget och polisiärt detaljerat (Sjöwall & Wahlöö t ex), inte alltför lååångt (Millenium) eller alltför ambitiöst litterärt. Det är pliktläsning för min son det är frågan om och ett förslag eller några förslag som gör att pliktläsningen kan/har möjlighet att övergå till nöjesläsning framöver vore "guld värt". Tilläggas kan att sonen gärna sitter med sin mamma och kikar på Wallander/Midsomer/liknande. Om det är "plot;en" eller bara det sociala som är det intressanta är ovisst. Vi bor i Mölndal så något lokalförankrat känns bra. Irene Huss-böckerna har jag tänkt på men jag vet inte. Om du har möjlighet att fundera lite själv eller tipsa om kollega som skulle kunna bidra är jag tacksam. Mvh Roger
Svar: 

En deckare som utspelar sig i Mölndal är Kjell E Genbergs "Den mördade i Mölndal", som är del tre i en serie om kriminalkommissarie Holgersson, där nummer ett heter "Den långe från Sundsvall" och del två heter "Den vackra från Huddinge". Kjell E Genberg skriver både ungdomsböcker och lättläst, så böckerna borde vara på en lagom nivå. Han har också skrivit flera deckare under pseudonymen Christian Aage, bland annat "Rockad" och "Stjärnfall".
Källa: Alex författarlexikon

Katarina Wennstams "Svikaren" utspelar sig i fotbollsmiljö.

Deckare med Göteborgsanknytning är bland andra Mats Ahlstedt: "Violinisten", Åke Edwardson: "Dans med en ängel", Inger Jalakas: "Sinne utan svek", Christina Larsson: "5e Moseboken" och Ann Rosman: "Fyrmästarens dotter".Helene Turstens böcker om Irene Huss kanske är lite våldsamma ibland, men han kanske kan börja med den första i serien, "Den krossade Tanghästen" och själv bestämma om han gillar dem såpass att han vill läsa vidare?

Böckerna om Wallander är skrivna av Henning Mankell och finns även i lättläst version och böckerna om morden i Midsomer är skrivna av Caroline Graham. En annan bra, mysig, brittisk deckarförfattare är Agatha Christie.

5 september 2012 - 12:34