Fakta om Jane Austens roman Stolthet och fördom

Besvarad av Maria Kungsman
Fråga: 
Hej! Jag håller på med analytiskt arbete om Jane Austen och hennes roman Stolhet och fördom. Jag hade hoppats på om ni kunde hjälpa mig att hitta fakta om de platser och kända personer (t.ex. författare) från romanen Stolthet och fördom som Austen själv har besökt eller upplevt. Tacksam för snabb respons! Mvh Nicole
Svar: 

För att hitta fakta om de platser och personer som förekommer i Jane Austens Stolthet och fördom rekommenderar jag att du till att börja med använder dig av någon av de biografier som har skrivits om Jane Austens liv och författarskap. Det finns en rad biografier (både på svenska och engelska) om Jane Austen som analyserar sambandet mellan hennes eget liv och de böcker hon skrev. Bland annat hur Jane Austens liv, omgivningar och samtid återspeglas i hennes romaner. Biografierna berör till viss del även de miljöer där Austens romaner utspelas. På svenska finns bland annat följande biografier om Jane Austen:
Shields, Carol: Jane Austen (2002)
Edström, Vivi: Livets gåtor Jane Austen (2009)
Myer, Valerie Grosvenor: Det envisa hjärtat (1997)

Dessutom finns även en bok där Jane Austens liv och författarskap beskrivs med hjälp av ett urval av hennes brev. Breven är kommenterade.
Austen, Jane: Jane Austens liv i brev och bilder (1994)

Vidare finns en annan mycket innehållsrik biografi på engelska: Le Faye, Deirdre: Jane Austen. The world of her Novels (2002)
Där beskrivs Jane Austens uppväxt och familj, hur hennes samtid såg ut och den lantliga miljö där hennes romaner utspelar sig. Här finns också ett kapitel om Stolthet och fördom där romanens personer och miljöer analyseras relativt ingående.

Vänd dig till ditt närmaste bibliotek för att se om biografierna finns inne.

Utöver biografierna om Jane Austen, kan det kan vara svårt att finna specifik information om de platser i England där Stolthet och fördom utspelar sig. Men ett sätt kan vara att söka efter resehandböcker eller annan litteratur om England där dessa platser beskrivs. Kanske kan ditt lokala bibliotek hjälpa dig att hitta mer information om detta.

Vänliga hälsningar
Maria Kungsman
Uppsala stadsbibliotek

18 mars 2012 - 22:33