Böcker om upptäcktsresande?

Besvarad av Agneta Hedlund
Fråga: 
Hej! Jag arbetar som skolbibliotekarie och har fått i uppdrag att tipsa om skönlitterära böcker som handlar om "upptäcktsresande på 1500-talet", och är anpassade till sjätteklassare. Inte det lättaste om man håller sig stikt till önskemålet, men ni kanske känner till något? Om man breddar lite och tänker upptäcktsresande genom historien i allmänhet, och kanske eventuellt kan få in ett fräscht perspektiv som ex. kvinnliga upptäcktsresande eller böcker som har ett kritiskt perspektiv på europeernas framfart på världshaven. Hur ser det ut då?
Svar: 

Hej! Du har säkert hittat en hel del facklitteratur i ämnet som även passar sjätteklassare. Svårare hitta skönlitteratur i samma ämne för nämnda målgrupp. Jag har hittat några titlar som kanske kan passa som boktips:
*Gissy, Peter: Det största av alla äventyr : en historisk ungdomsdeckare : [min resa med Columbus]
*Household, Geoffrey: Fången i Västindien (Historisk skildring från slutet av 1500-talet som i hög grad utgått från verkligheten. Förf. har utnyttjat engelsmannen Richard Hakluyts 1589 utgivna "Den engelska nationens mest betydande sjöfärder, handelsresor och upptäckter" för att skildra de öden och äventyr, som den unge Miles Philips upplever under färden till Amerika, och de många år han är fånge hos spanjorerna där
*Kimselius, Kim M. Den gömda Inkastaden (1500-talet, Inkariket, tidsresor. Författaren skriver mycket om seder och bruk hos inkafolket. Förutom att underhålla kan boken säkert väcka intresse för historia också som temabok i historia. Boken avslutas med en utförlig ordlista och fakta)
*Merino, José Maria: Drömmarnas guld: krönika över de sanna händelser som upplevts av Miguel Villacé Yólotl (Handlar om Miguel 15 år, lever i Mexico på mitten av 1500-talet. Hans mor är indianska; hans far, som var spanjor och upptäcktsresande, försvann när M. var liten, under en expedition. M. får följa med på en upptäcktsfärd efter guld; den blir full av strapatser och strider mot indianerna. En dag gör Miguel ett kusligt fynd.. Spännande berättelse med enligt förf. autentisk bakgrund. Del 1 i serie som fortsättes av Flydda tiders jord och Solens tårar)
*Nitzsche, Klaus: Pojken som blev kapare (Geert lever i Holland under 1500-talet. Landet lyder under Spanien men holländarna vill göra sig fria från det brutala skräckregementet. Geert ansluter sig till motståndsrörelsen och får vara med om en kamp till sjöss)
*Wessnert, Gudrun:På flykt med trolllroten (flick- & kvinnoperspektiv, 1500-talet)
*Kolker, Bert: Djävulen på Santa Maria
*Svedelid, Olov: Fripassageraren. (utspelas dock på 1700-telet)(Boken handlar om den tolvårige Lars Olausson som av misstag hamnar på ett handelsfartyg på väg till Kina. Svedelid ger en mycket realistisk skildring och har ett socialt perspektiv på de primitiva förhållanden som rådde på sjön under 1700-talet.
*Svedelid, Olov: Stormen (utspelas på 1600-& 1700-talet) (Elvaårige Erik flyr undan sitt elände genom att be om jobb ombord på segelfartyget med last till det svenska Livland. Han seglar under tuffa omständigheter ut på haven. Olov Svedelid berättar mycket bra om barnens svåra villkor under den svenska historien. Skildringen ger en god bild av livet och miljön vid slutet av 1600-talet.)
*Svedelid, Olov. Ön (I den här historiska berättelsen får vi följa pojken Nils Nilssons äventyr i slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. Nils är jungman på ett fartyg. Han råkar ut för sjörövare, bevittnar slavhandel, får lida skeppsbrott och lever ett tag ensam på en öde ö, men en lycklig slump för honom tillbaka till det ursprungliga skeppet. )

Vänliga hälsningar
Agneta Hedlund
Härnösands bibliotek

15 juni 2012 - 11:29

Kategorier