Har vi fått sämre syn?

Besvarad av Karin Wendel
Fråga: 
Hej! Den moderna människan är relativt frisk, allmänt sett, men jag undrar varför vi har så stort behov av glasögon. Det är som om hälften av befolkningen plötsligt skulle halta... Har vi alltid haft lika dålig syn, har någon forskat om detta? Artiklar om glasögon brukar handla om när de första gjordes, men bestå mindre av statistiska uppskattningar om det faktiska behovet. Har det någonsin gjorts en synjämförelse mellan s.k. civiliserat samhälle och ett naturfolk? Har de lika dålig syn? Även om de inte läser lika mycket dagstidningar eller stirrar på skärmar så har de ju behov av god syn i djungeln.
Svar: 

Rent spontant tänker jag att vi lever längre nu därmed hinner vi få fler sjukdomar som kan påverka ögat. För tidigt födda barn drabbas emellanåt av missbildningar i ögat som påverkar synen, och tidigare överlevde dessa barn ju inte.
Dessutom är vi medvetna om möjligheten att korrigera synen och gör det också.

Men det verkar faktiskt finnas teorier som talar för att vår livsföring gör oss mer närsynta. Detta kan du läsa om på Wikipedia, en artikel som ursprungligen skrivits för ganska många år sedan men som fått några nyare litteraturtips och kommentarer under senare tid: http://sv.wikipedia.org/wiki/Myopi
Det finns t.ex. teorier om att barn som vistas utomhus mycket får mindre problem med närsynthet.Det skulle då kunna vara dagljusets kvalitet men det kan också vara så att de rör sig, tränar sina muskler och sinnen och fokuserar på längre avstånd.
Att stillasittande fokusera på samma ställe hela tiden är nog inte så bra för vår syn!

1 juni 2012 - 11:44