Författaren Günther Grass

Besvarad av Ingrid Anderson
Fråga: 
Om författaren Günther Grass
Svar: 

Hej!

Jag antar att du är nyfiken på författaren Günter Grass och böcker han skrivit.

Nobelprisvinnaren Günther Grass är en tysk författare, född 1927 i Danzig (nuvarande Gdansk i Polen) av tysk-polska föräldrar. Günter Grass gick i skola i hemstaden men inkallades som 17-åring 1944, först till arbetstjänst och sedan till krigstjänst. Han sårades och blev konvalescent på ett militärsjukhus i Marienbad. 1945 hamnade Grass i amerikansk krigsfångenskap varifrån han släpptes året därpå. Efter kriget arbetade han som lantarbetare, gruvarbetare och jazzmusiker. Från 1947 var han stenhuggarlärling i Düsseldorf innan han började studera vid stadens konstakademi. Efter resor till Italien och Paris flyttade Grass till Västberlin 1953 där han studerade skulptur m.m. vid högskolan för bildkonst. Under åren 1956-59 levde han som konstnär och författare i Paris. 1960 återvände han till Västberlin och året därpå engagerade han sig i SPD:s valkampanj. Han var nära vän med Willy Brandt men gick inte in som medlem i det socialdemokratiska partiet förrän 1982 (Grass lämnade sedan partiet i protest i början på 90-talet). Från 1976 utgav Grass, tillsammans med Heinrich Böll och Carola Stern, tidskriften "L 76. Demokratie und Sozialismus".
Günter Grass räknas som en av de stora tyska efterkrigsförfattarna och fick Nobelpriset i litteratur 1999. Kända titlar är bland annat: genombrottsromanen "Blecktrumman" (1959, Die Blechtrommel), "Flundran" (1977, Der Butt) och "En invecklad historia" (1995, Ein Weites Feld).

Informationen här har jag hämtat ur Alex-författarlexikon (www.alex.se) - en resurs du kan hitta på de flesta svenska folkbibliotek och få åtkomst till med ditt lånekort via Internet.
Du kan också låna böcker både om och av honom på ditt bibliotek. Så kontakta ditt lokala bibliotek om detta!

Han hamnade nyligen i medialt blåsväder angående en dikt han publicerat om Tysklands vapenexport till Israel och Israels kärnvapeninnehav. Här kan du lyssna på ett inslag om det på Sveriges Radio:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5052395

Bästa hälsningar,
Ingrid Anderson

23 april 2012 - 8:30