Vitfenad och svartfenad haj

Besvarad av Karin Gulliksson
Fråga: 
Hej! Jag skulle vilja veta varför svartfenshajar och vitfenshajar lever vid korallrev?
Svar: 

Hej
Fiskar och djur söker sig naturligtvis till platser där det finns mat, men i en artikel i DYK.net så kan man ju också läsa att det är en bra plats för dem att vila under dagen.

//Den vitspetsiga revhajen finns inte i Atlanten, men är ändå en av de vanligaste hajarterna som skandinaver träffar på. Detta beror på att den finns på våra favoritresemål - både i Röda havet och i Sydostasien. Den lever dessutom företrädesvis på grunda koralltäckta bottnar i kustnära miljöer - en miljö som dykare, snorklare och vanliga badare ofta kommer i kontakt med. På dagarna slöar de helst i grottor och under överhäng, där tiotals individer kan ligga ihop. När det sedan börjar skymma börjar de jaga favoritfödan som består av mindre fiskar, bläckfisk och kräftdjur. Att de kallas för ”havets råttor” beror på att de nattetid kan krylla runt i stora stim bland koraller och tränga in i små håligheter på jakt efter sovande fiskar och ändå alltid komma ut med nosen först - precis som ett gäng råttor.//

Man kan också läsa mera om flera hajar på hemsidan Vithajssafari.se, där det finns mycket information om flera olika hajar.

18 september 2019 - 18:56