Vintergatan, solen och kristendomens skapelseberättelse

Besvarad av Pontus Ridderstedt
Fråga: 
1. Varför heter vår galax Vintergatan - varifrån har den fått sitt namn? 2. Eld behöver syre/luft för att kunna brinna, men hur kan solen brinna när det inte finns syre/luft i rymden? 3. Hur skapade Gud jordklotet enligt kristendomen? MVH elever i 2C (vi är 9 år och önskar någorlunda lätt förklaring)
Svar: 

1.Troligtvis kommer namnet ”Vintergatan” från gammal nordisk folktro. Människor trodde att man kunde spå vädret och skörden på höstvintern genom att titta ut i rymden. Man tyckte galaxens utseende påminde om en gata.

Källa:
Nationalencyklopedin

2.  Solen brinner på ett annat sätt än vad eld på jorden gör. På solen är det som brinner väte som förvandlas till helium, vilket kallas fusionsenergi. Denna process behöver inte syre, som eld på jorden gör.

Källa:
Forskning och framsteg
Nationalencyklopedin

 

3. Enligt kristendomen skapades jorden av Gud på en vecka från ingenting. I första kapitlet i Bibeln säger Gud något och det han säger händer. Exempel ”Gud sa ’Varde ljus’ och det blev ljus”.  Sedan har inte denna berättelse fler detaljer hur själva skapelsen av själva jorden gick till.

Källa
Nationalencyklopedin
 

5 februari 2019 - 9:01