Vilken är den nyttigaste filen

Besvarad av Lorenza Palmarini
Fråga: 
Vilken är den nyttigaste filen?
Svar: 

Jag har gjort olika sökningar på olika sidor så som Livsmedelsverket, Arla, Nationalencyklopedi, Wikipedia, Vårdguiden mm, men jag har inte kunnat hitta något vetenskapligt bevis på vilken sort fil som är nyttigast för oss. De flesta sidor likställer de olika sorter eftersom de syras med bakterier av släktena Streptococcus, Lactococcus (en underavdelning av Streptococcus) och Leuconostoc. Långfil innehåller även bakteriekulturen Lactococcus lactis. De filer som tillsätt med lactobacill sägs vara nyttigare för magen men jag tror inte att det är kliniskt beprovat. Smaksatt fil innehåller oftast socker eller andra aromämnen som i längden kanske inte är så bra för hälsan. Så ska man tala om nyttig fil är nog naturell fil att föredra än en smaksatt.

Yoghurt innehåller en annan bakteriekultur än fil.

Källor

Arla www.arla.se Nationalencyklopedi online www.ne.se Wikipedia
Äkta vara www.aktavara.org

Med vänliga hälsningar
Lorenza Palmarini
Varbergs bibliotek

26 juni 2014 - 23:35