Vilka är de mest spridda konspirationsteorierna genom historien?

Besvarad av Anja Holmström
Fråga: 
Vilka är de mest spridda konspirationstearierna genom historien?
Svar: 

En konspirationsteori är en icke styrkt föreställning eller teori om en komplott, sammansvärjning eller konspiration. Sociala medier och möjligheten att dela information på nätet har gjort att konspirationsteorier kan frodas mer än någonsin.

Här har jag listat några välspridda konspirationsteorier:

Månlandningen 1969
Enligt konspirationsteorin ägde den aldrig rum utan var en iscensättning.

9/11 - terrorattackerna 
Det var inte al-Qaida som flög in i World Trade Center 11:e september. Enligt konspirationsteorin var det i stället antingen Pentagon, det amerikanska försvaret, George W Bush eller alla tre som låg bakom attentatet.

Area 51
Officiellt är området en anläggning för att testa flygfarkost av olika slag som t ex spaningsplanet U2 på 1950-talet och på senare år flygplanet F-117 Nighthawk. Robert Lazar påstod 1989 att han jobbade med utomjordisk teknologi på Area 51 och att testområdet användes för att bärga utomjordiska rymdfarkoster. Den stora sekretessen kring Area 51 bidrar till spekulationer om vilken verksamhet som bedrivs på området.

Giftiga kondensstrimmor
De vita streck, kondensstrimmor, som flygplan lämnar efter sig innehåller enligt konspirationsteorin kemiska eller biologiska ämnen som påverkar befolkningen. Det är myndigheter som av olika anledningar förgiftar kondensstrimmor, enligt konspirationsteoretikerna.

Jorden är platt
1956 grundades The Flat Earth Society – organisationen som helt enkelt tror att jorden är platt.

Förintelsen
Förintelseförnekelse är uppfattningen att Förintelsen – det vill säga det folkmord på framför allt judar som ägde rum under andra världskriget – inte ägde rum alls, eller inte hade den omfattning som brukar beskrivas av nutida akademisk forskning. Förintelseförnekelse beskrivs av dess förespråkare som en form av historierevisionism, men anses av forskare vara en ogrundad konspirationsteori.

Här kan du läsa mer om konspirationsteorier:

Konspirationsteori

När konspirationen blir en egen ideologi

Så motverkar du konspirationsteorier i klassrummet

Författaren Erik Åsard om konspirationsteorier

 

15 februari 2019 - 14:20