Projektarbete om glas

Besvarad av Ann-Kristin Bos
Fråga: 
Vi är en grupp som just nu arbetar med ett projekt kring glas. Vi hoppas att vi skulle kunna få några svar av er på frågorna: Hur ser uppbyggnaden ut? Hur pass stor är tillgången? Är efterfrågan stor? Hur ser återvinningen ut ur miljö synvinkel? Finns det fördelar och nackdelar med materialet? Sedan skulle vi gärna vilja få lite info om historisk aspekt som när glaset dök upp? Hoppas verkligen ni kan ta er tid snart då vi verkligen behöver svaret på dessa frågor för att få en större kunskap kring glas. Tack på förhand.
Svar: 

Hej!
För att få fakta om glasets historia, uppbyggnad och tillverkning, kan ni söka på ordet GLAS i nationalencyklopedin, www.ne.se. Den databasen har ni nog tillgång till på skolan.
Under rubriken miljöaspekter kan ni se att det är främst vid tillverkningen av glas som det kan förekomma skadliga ämnen.

Glas kan återvinnas hur många gånger som helst.
Lite om glasåtervinning i Sverige, historik och fakta om hur mycket glas som återvinns i Sverige, hittar ni på Svensk Glasåtervinnings hemsida, http://www.glasatervinning.se.

Glasriket kallas det område i Småland som sedan 1700-talet är känt för en omfattande glasindustri med många glasbruk. På Wikipedia kan ni hitta hänvisningar till flera av dessa glasbruk, sök på Glasriket.

Ur miljösynpunkt rekommenderar miljöföreningar så till exempel Naturskyddsföreningen att man hellre ska använda glas istället för plast i förpackningar, det är svårt att hitta något negativt om glas i miljösynpunkt för oss konsumenter.
En artikel från SVT hittade jag dock, som handlar om avfall från de gamla glasbruken, www.svt.se/pejl/glasrikets-giftiga-bakgard.

 

27 augusti 2015 - 9:52