Varifrån kommer orden macka och smörgås?

Besvarad av Linnéa Björkman
Fråga: 
Varifrån kommer namnen macka och smörgås?
Svar: 

Smörgås är tydligen ett omdiskuterat ord, men det som verkar vara det allmänt accepterade ursprunget är att det går tillbaka "då man i stugorna kärnade sitt eget smör. Vid kärnandet steg små smörklumpar upp till mjölkytan och drev omkring likt gäss. En sådan smörklump passade utmärkt att lägga på en skiva bröd." (Citat från Wikipedia). Smörgås i plural blir idag smörgåsar, men förr var det smörgäss. I boken Ordens ursprung: Etymologisk ordbok över 2000 ord och uttryck av Bo Bergman, som du kan läsa ett avsnitt av här, står det som så: "När ordet var nytt på 1500-talet, böjde man smörgås i plural på samma sätt som gås. Det hette alltså två smörgäss. Senare släpptes associationen till grundordet gås, och vi fick den regelbundna pluralformen smörgåsar."

Lite kul är att SVT:s julkalender från 2013 om Familjen Hedenhös ger en alternativ förklaring; att de förr i tiden bredde smör på gåslår! Böckerna om familjen Hedenhös (som började ges ut i slutet av 1940-talet) är dock kända för sina knasiga historieförklaringar, jag vill minnas att familjen, som levde på stenåldern, uppfann både fotbollen och de olympiska spelen - så den idén tar vi med en nypa salt!

Macka har tydligen också ett osäkert ursprung. Enligt nationalencyklopedin har vi använt ordet sedan 1910 och det är ett "slangord av ovisst urspr.; ev. till sv. dial. macka 'arbeta; förfärdiga', samma ord som ty. machen 'göra'". Enligt Wiktionary har ordet sitt ursprung i romani, från ordet mak som betyder bröd. I tidningen Faktums artikel "Romani i svenskan" nämns också macka.
 

10 maj 2018 - 9:24

Kategorier