Varför säger man att det inte går att förstå vad som hände under Förintelsen?

Besvarad av Alma Kilander
Fråga: 
Varför säger folk att det inte går att förstå vad som hände under Förintelsen? Tacksam för svar. Snälla svara så snabbt som mögligt
Svar: 

När man pratar om hemska händelser så kan man ibland uttrycka sig genom att säga att det "inte går att förstå" eller att man inte kan föreställa sig hur hemskt det var om man inte var med själv. Ibland kan det betyda att man på ett sätt kan förstå, men att det är så hemskt att det är svårt att acceptera.

Det har skett flera folkmord och andra hemskheter under historiens gång, och i nutid, vilket visar på att människan faktiskt är i stånd till att göra grymma saker, och vi måste alla hjälpas åt med att förhindra att det sker. När det gäller Förintelsen så kan man se kopplingar till hur det gick som det gick, hur Hitler kom till makten och hur han utformade sin politiska agenda och fick anhängare. Men samtidigt kan det vara svårt att förstå hur det var möjligt att genomföra detta i relativt modern tid. Det kan också vara svårt för någon med trygg uppväxt att kunna föreställa sig hur det var att gömma sig, svälta till döds eller gasad till döds i koncentrationslägren, eller för den delen vara den som var kapabel till att utföra dödsdomar. 

6 december 2018 - 11:15