Varför läser jag länge och mycket nu när jag är runt 38?

Besvarad av Kristoffer Maur...
Fråga: 
Varför läser jag länge och mycket nu när jag är runt 38?
Svar: 

Det är såklart svårt att svara på en så personlig fråga. Till en början kan vi konstatera att statistiskt sett tillhör du en grupp som läser relativt lite, enligt 2017 års Mediebarometer. Läs en sammanfattning av barometerns resultat här.

Om jag skall spekulera fritt så kanske du är i en ålder där du uppskattar en längre och ihållande läsupplevelse framför att hoppa från berättelse till berättelse. Den långa läsningen ger möjlighet till fördjupning och nyansering, något som kanske blir viktigare för oss i denna ålder (jag är i samma ålder och gillar också långa böcker). När vi är yngre kan läsningen vara lite rastlös - man vill komma till slutet bums. Men med åldern kanske själva läsandet blir mer lustfyllt. Vi söker inte främst underhållning, utan upplevelsen av att läsa en lång, väl berättad historia får ett nytt egenvärde.

Som sagt, detta är ett spekulativt och personligt svar på en personlig fråga - jag kan inte hitta någon källa som behandlar det du upplever. Önskar dig fortsatt njutbar långläsning.

3 november 2018 - 8:10