Varför har man mögel i ost?

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
varför har man mögel i ost?
Svar: 

För någon gång under osthistorien upptäckte någon att möglig ost var gott och att den höll sig längre. De flesta kulturerna runt om i världen har någon form av fermenterad mat, eftersom att låta mat jäsa (ruttna)  under kontrollerade former ökar hållbarheten, tänk surströmming eller filmjölk. Du kan läsa om ost här:
https://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6gelost
http://illvet.se/manniskan/varfor-ar-mogelost-ofarlig
https://bioenv.gu.se/digitalAssets/1566/1566436_cheesese.pdf
https://www.alskadeost.se/inspiration/ostfakta/historien-om-ostens-urspr...
http://www.ostforum.se/osthistoria/osthistoria.html

Du kan läsa om fermentering här:
https://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4sning
http://iform.se/nyttig-mat/sa-fermenterar-du-din-mat
https://sv.wikipedia.org/wiki/Rakfisk
https://sv.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/rutten-fisk-i-solvesborg-stor...

7 februari 2018 - 13:37

Kategorier