Varför har amerikanska kända skådespelare hög lön?

Besvarad av Therese Hammarsten
Fråga: 
Hej! Varför får amerikanska kända skådespelare så fruktansvärt mycket pengar? Jag tycker det är skamligt. Deras arbete är inte värt så mycket pengar.
Svar: 

Via en googling på den engelska sökfrasen "why does actors make so much money" hittade jag följande förklaring i en artikel i Vanity Fair: 

Innan 1950-talet var det helt annorlunda. Skådespelarna tillhörde en studio på långtidskontrakt med en låg baslön. Man refererade till skådespelarna som "egendom". På 1950-talet lyckades skådesspelaren Paul Newman bryta sig ur studiosystemet genom att via sin agent få kontraktet uppköpt. Fler och fler skådespelare följde deras exempel och därigenom startade en fri prissättning, vilket gjorde att summan de fick betalt ökade. Skådespelarnas ökade frihet bidrog till att de började betraktas snarare som talanger, än som egendom. 

I artikeln nämns ett "qoute system", det vill säga skådespelarnas prissättning. Den varierar beroende på skådesspelarens popularitet, vad hen fick betalt för sin senaste film och andra faktorer. Betalningen kan också komma från att skådesspelaren får ett antal procent av vad filmen i slutändan drar in ekonomiskt. 

Jag hittade tyvärr ingen artikel på svenska. Men här har du källan till svaret: 
https://www.vanityfair.com/hollywood/2018/02/hollywood-movie-salaries-wa...

13 februari 2019 - 13:54