Varför ger vi varandra presenter vid jul eller födelsedagar?

Besvarad av Gillian Wijk
Fråga: 
Hej! Vi är en klass 1 på Jonstorpsskolan som undrar lite saker. Vill ni hjälpa oss med det? Varför ger vi varandra julklappar? Varför ger vi varandra presenter på födelsedagen? Hälsningar alla i klass 1A på Jonstorpsskolan, Höganäs
Svar: 

Hejsan!

Vi ger varandra julklappar på grund flera gamla svenska traditioner. I Nationalencyklopedin står följande förklaring:
"Julklapp, ursprungligen namnet på en äldre inhemsk, svensk allmogesed, som bestod i att man vid jul kastade in en halmfigur, ett vedträ, eller en annan skämtgåva försedd med en ofta satirisk vers eller tillägnan."
Det började helt enkelt som ett skämt, och just ordet "julklapp" kommer från när man knackade/ klappade på dörren för att sedan öppna den och slänga in den skämtgåva man tänkte ge till någon. Den satiriska textvers som skickades med julklappen är föregångaren till de julklappsrim som vi ibland har idag!

Senare kom julgåvorna att delas ut av en julbock, som på 1800-talet byttes ut mot den jultomte vi känner väl till.
Vill ni läsa mer om detta föreslår jag att ni tittar i boken:
Årets festdagar (2006) Nils-Arvid Bringéus. Den har ett helt avsnitt som behandlar julklappar.
Vill ni däremot läsa någonting mer lättläst föreslår jag att ni tittar på: https://sv.wikipedia.org/wiki/julklapp som har en korrekt (vad jag kan se efter att ha jämfört med ett flertal tryckta medier) stycke om svensk historik. Den är lättläst och bra sammanfattad.

Anledningen till att vi firar födelsedagar och får presenter är lite svårare.
Födelsedagar har man firat redan sen antiken i världen, men innan 1600-talet hade man i Sverige inte mycket koll på när man fyllde år då folkbokföringen inte fungerade förrän i slutet av 1600-talet. Innan dess var det inte så viktigt vilken dag man föddes, utan namnsdagar var i stora delar av landet viktigare. Födelsedagsfirande var under 17oo-1800-talet någonting som firades av högborna och kungligheter. Kungligheter fick ofta hyllningstavlor av allmogen som var gjorda för hand.
Vid 1800-talets början blev det mer vanligt att man började fira födelsedagar även för vanligt folk. Då brukade man få gåvor, speciellt vid jämna årtal. Vanliga gåvor vid jämna födelsedagar var till exempel en käpp med silverkrycka, snusdosa eller fickur i guld eller silver. För att läsa mer om detta ämne föreslår jag att ni tittar i boken:
Livets högtidsdagar (2007) Nils-Arvid Bringéus

Andra källor tagna från
Nationalencyklopedin
Bra böckers lexikon 2000 

20 mars 2018 - 12:10