Varför flyttar fåglar söderut?

Besvarad av Kristina Apelqvist
Fråga: 
Varför flyttar fåglar söderut?
Svar: 

Din fråga har ett väldigt enkelt svar: fåglarna flyttar söderut för att det är kallare här på vintern. Insekterna försvinner när kylan kommer och för att få mat måste därför fåglarna flytta till varmare trakter. Dessutom går det åt väldigt mycket energi att hålla sig varm på vintern och många fågelarter tjänar därför på att flyga söderut (även om själva resan också kräver mycket energi). 

Vi kan vända på din fråga också: varför stannar inte fåglarna där det är varmt? Varför flyttar de hit på sommaren? Det beror i sin tur på att det blir ont om mat på det varma stället - torka leder till att många insekter dör. Det kan också vara så att väldigt många fåglar trängs på en liten yta och då blir det svårare att få tag i tillräckligt med mat för att kunna föda upp ungar också. Därför har en del fågelarter lärt sig att flytta norrut på sommaren där konkurrensen om föda är mindre.

På Illustrerad Vetenskaps hemsida har man skrivit lite om just varför fåglar flyttar norrut - och i det svaret får du även svar på din fråga. Läs mer här: http://illvet.se/djur/faglar/varfor-flyttar-faglar

17 december 2016 - 18:33