Varför firar vi advent? Var kommer pepparkakan ifrån?

Besvarad av Jan Gustafson
Fråga: 
Varför firar vi advent? Var kommer pepparkakan ifrån?
Svar: 

”På bloggen Högtider och traditioner svarar Mattias Axelsson som är gymnasielärare i samhällskunskap, historia och religionskunskap på frågor om bl a varför vi firar advent

”Advent är den tid som löper från söndagen fyra veckor före jul till och med julaftons kväll. Från början var advent en fasteperiod före jul, numer är det en förberedelseperiod inför julfirandet då många svenskar plockar fram adventsljusstakar och adventsstjärnor.
Ordet advent kommer från latinets adventus som betyder ”ankomst” och det man menar är förstås Jesus ankomst – alltså födelse – på juldagen (även om han egentligen inte alls föddes då). Adventstiden är en period på cirka fyra veckor som börjar första söndagen i advent – vilken infaller fyra söndagar före juldagen (alltså mellan 27 november och 3 december) – och håller på fram till julaftonskvällen.”
Du kan läsa mer här:
https://hogtider.wordpress.com/2008/11/22/varfor-firar-vi-advent/
……………………………………..
Frågan om varför vi äter pepparkakor har besvarats tidigare på Bibblan svarar:

Besvarad av Fanny Halling
Fråga:
Varför bakar vi pepparkakor?
Svar:
Hej,
förutom att pepparkakor är väldigt goda att äta så kommer här lite historik om pepparkakan.
Mycket talar för att pepparkakan har sitt ursprung i Tyskland. På 1300-talet användes pepparkakor av tyska konstnärer som bakade olika pepparkakor i vackra former. Det finns uppgifter om att nunnor i Vadstena bakade pepparkakor för att underlätta matsmältningen på 1400-talet. De använde sig av lite andra kryddor än vad vi är vana vid idag såsom peppar, anis, fänkål och citronskal. En förklaring till att de hade peppar i kakorna, enligt historiken Dick Harrison, är att det var en för den tiden lättillgänglig exotisk krydda samt att peppar ansågs vara lugnande för magen. Det här hänger också ihop med påståendet att man blir "snäll av pepparkakor" då kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma som vanligtvis finns i dagens pepparkakor har bevisats vara snälla för magen. På 1500-talet fick den dåvarande svensk-norsk-danske kungen Hans rådet av sin läkare att äta pepparkakor för att råda bot på sitt dåliga humör, skriver ICA. Det var inte förrän på 1800-talet som pepparkakan började ses som den julkaka den är idag.

28 november 2018 - 15:05