Varför drivs få pizzerior i Sverige av etniskt svenska?

Besvarad av Emelie Berggren
Fråga: 
Hej, Jag undrar varför så extremt få pizzerior i Sverige (som inte är en kedja som Pizza Hut eller Dominos) drivs av människor som är etniskt svenska?
Svar: 

Det är svårt att ge ett kort och enkelt svar på din fråga men ett tips är att kika i Henrik Hultmans avhandling kring pizzabranschen i Sverige. Där undersöker han, ur ett sociologiskt perspektiv, hur pizzabranschen fungerar med fokus på invandrares företagande. Avhandlingen bygger till stor del på intervjuer med invandrade pizzarestauratörer och går att hitta här: https://libris.kb.se/bib/14794221

En annan bok som handlar om pizzan i Sverige och de som arbetar på dem är Daniel Rydéns "Pizzaresan : en slajs av Sverige": https://libris.kb.se/bib/10142343

Tidningen faktum har även gjort ett reportage om pizzerior i Sverige :https://www.faktum.se/pizzamysteriet/

8 maj 2018 - 20:30