Varför skummar läsk men inte kolsyrat vatten?

Besvarad av Sofia Murray
Fråga: 
Varför blir det mer skum när man häller upp läsk och mindre skum när man häller upp kolsyrat vatten?
Svar: 

Kolsyran tillsätts till drycken under tryck. När trycket försvinner (när en häller upp drycken i ett glas t ex) stiger kolsyran till ytan eftersom den är lättare än den omgivande vätskan. Att skum bildas i olika utsträckning beror på att kolsyran får med sig andra ingredienser upp till ytan och att olika vätskor har olika ytspänning. Kolsyrat rent vatten har inga ingredienser som ger skum.
Läs mer om kolsyra och hur det funkar här:
http://www.kolsyreprodukter.se/
https://www.metro.se/artikel/d%C3%A4rf%C3%B6r-skummar-julmust-mer-%C3%A4...
http://kunskapsnatet.nu/frage-lista/bubblor-i-flaskan/

1 oktober 2017 - 19:11