Varför är vi inte nöjda med att vi har det så bra?

Besvarad av Irene Petersson
Fråga: 
Ja jag har verkligen något jag funderar på! Jag tänker ofta på mina far och morföräldrars slit i jord och skogsbruk. All deras tid gick åt till att skaffa mat och överlevnad. I det samhället jobbade nästan alla med just jord och skog. Nu tror jag det är färre än 2-3 % som jobbar med att fixa så vi får käk på bordet. Ändå stressar folk som tokar och hetsen i samhället är hög. Varför går vi inte bara omkring och njuter? -Kanske inte så lätt fråga, men Ni frågade ju om jag funderar på något. Å det gör jag, verkligen.
Svar: 

Detta blir ett väldigt personligt svar - du får ett annat svar när du frågar någon annan. Men jag tror att Mazlows behovstrappa förklarar en del ; http://psykologi.ifokus.se/articles/4d715076b9cb46223306281f-mazlows-beh...
Mazlow säger t ex: "Den som har uppfyllt alla andra behov kan ägna sig åt självutveckling och självförverkligande på mängder av olika sätt: studier, engagemang inom miljö, kvinnofrågor, djurrätt, mänskliga rättigheter, välgörenhet, eller religiösa studier"
När man fick arbeta fysiskt från morgon till kväll hela livet för att få mat på bordet orkade man inte bekymra sig för andra problem. De problemen kom när man började få de nedersta stegen i trappan tillfredsställda.
Troligen fanns det en annan stress "förr" hos många: en ständig oro för familjens fortlevnad och hälsa efter som de sociala skyddsnäten inte var så täta.

Men varför går vi inte bara omkring och njuter, frågar du. Den kloka psykologen Liria Ortiz säger så här:
"Ett annat grundantagande om lycka, som kanske leder oss fel, är att tro att lycka är ett tillstånd där olust och svårigheter inte finns i vårt liv. Många människor är helt enkelt olyckliga för att de försöker undvika och kontrollera det som inte går att undvika – att livet vid sidan om lyckan även innebär besvikelser och otrygghet, och andra svåra upplevelser. Ett mer realistiskt sätt att förhålla sig är nog att sträva på efter lycka, och samtidigt acceptera att lyckan ofta är kort, och sällan beständig....Eftersom positiva känslor av detta slag vanligtvis är kortlivade tror många att de också är betydelselösa. Men vi ska inte underskatta de positiva känslor som genereras under våra vanliga dagar"

22 februari 2017 - 14:26

Kategorier