Varför är "Hamlet" en klassiker

Besvarad av Ingrid Boström
Fråga: 
Varför är "Hamlet" en klassiker och vad gör att en bok som är över 500 år än idag lever vidare?
Svar: 

Hej, du har en mycket omfattande fråga. Vad som gör en bok till en klassiker och fängslar människor många hundra år efter att den skrevs, studeras bland annat på de litteraturvetenskapliga institutionerna vid våra universitet. Jag tog med en mening ur en kursbeskrivning:

Litterära klassiker genom tiderna från Göteborgs universitet

Innehåll: ... Även frågan om varför och hur vissa texter levt vidare, och hur synen på litteratur, författare och läsare är i ständig förändring, diskuteras. 

Gå gärna in på den här länken http://www.pocketblogg.se/2011/03/vad-ar-en-litterar-klassiker/  och läs bloggen och kommentarerna. Som du ser ger ingen ett definitivt svar. Kanske beroende på att ”god, bra, klassiker” med mera är en fråga om tycke och smak. En intressant aspekt är att en klassiker kan vara en medelmåttig bok som fått stor betydelse för kultur/populärkulturen. Det bästa är naturligtvis att läsa böckerna själv och bilda sig en uppfattning.

Att just "Hamlet" fått klassikerstatus tror jag personligen beror på att många blivit berörda av den danske prinsens öde.

 

28 januari 2015 - 12:26