Var hittar man kolesterol?

Besvarad av Andréa Haglund
Fråga: 
Var hittar man kolesterol? Enbart i djurprodukter?
Svar: 

Hej!

På hjärt- och lungfondens hemsida finns bra information om bland annat kolesterol. Där kan man bland annat läsa om att kolesterol är ett fettämne som vi dels får från det vi äter men som också bildas i levern. Faktum är att det bara är en fjärdedel av kolesterolet vi har i kroppen kommer in via maten. Man brukar också dela in kolesterol i två olika typer; LDL (det som man brukar mena är det dåliga kolesterolet) och HDL (det goda kolesterolet). Skillnaden mellan dessa är att LDL har en tendens att släppa ifrån sig kolesterol på vägen mot levern. HDL däremot brukar "plocka med sig" kolesterol och ta med det till levern, som sedan transporterar det ut ur kroppen. Både HDL och LDL är viktiga för kroppen men det är vid för höga halter av LDL-kolesterol som det finns risk för att det fastnar i kärlväggarna vilket i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Vilken mat innehåller mycket kolesterol då? På kolesterol1.se kan man läsa att några av de kolesterolrikaste matvarorna är mejeriprodukter, kött, fet fisk, ägg och räkor. Betyder det då att man ska undvika alla dessa? Nja, inte riktigt. Det man oftare brukar prata om är att undvika mättat fett som kan höja ditt kolesterolvärde och äta mer omättat fett som istället gynnar HDL-kolesterolet och kan sänka kolesterolvärdet. På bland annat livsmedelsverket kan du läsa att mat som innehåller mättat fett är t.ex. feta mejeriprodukter, fett kött, kokosfett och palmolja. Omättat fett hittar du i fet fisk, skaldjur, nötter, frön och vegetabilisk olja. Notera att du här hittar både fisk och räkor, som jag nämnt innehåller mycket kolesterol. Huruvida ägg är bra eller dåligt för kolesterolvärdet tvistar de lärda om då de innehåller både mättat och omättat fett.

Alltså, det finns kolesterolrik mat och den kommer framförallt från djurriket, men det betyder inte att den är farlig för dig. 

Här kan du läsa mer: 
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/ 
https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Halsa/Hogt-kolesterol/
https://www.kolesterol1.se/mat/kolesterolrik/
https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/hjarta-och-blodkarl/blodkarl/hoga-blodfetter/ 

17 november 2019 - 10:12

Kategorier