Vad ställs det för krav på PET-flaskan som gör att man valt just dessa material?

Besvarad av Ela Klayman Cohen
Fråga: 
Vad ställs det för krav på PET-flaskan som gör att man valt just dessa material?
Svar: 

I dag ställs det krav på material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Det handlar om hur mycket av ett visst ämne som får vandra över från förpackningen till livsmedlet. De plastsorter som uppfyller dessa krav är bland annat därför eftertraktade inom förpackningsindustrin.

Inom EU är dessa lagkrav ställda av EU kommissionen i direktiv 2002/72/EG som bland annat säger att: "Den totala mängd ämnen som plastmaterialet avger får inte överskrida 60 mg/kg livsmedel. Gränsvärdet är 10 mg/dm2 materialyta för behållare som rymmer mindre än 500 ml eller mer än 10 liter, och behållare där det inte går att uppskatta hur stor yta som kommer i kontakt med livsmedlen." (Wikipedia, artikel om plast).

Om PET (Polyetentereftalat) säger Wikipedia:
Plasten PET blev stor först då man sökte en passande behållare till kolsyrade drycker under 70-talet. Då PET var lättviktigt, slagtåligt och samtidigt kunde hålla drycker utan att kontaminera dessa så passade plasten perfekt.
Vidare om PET/PET-flaskans fördelar kan du läsa i ett tidigare Bibblan svarar inlägg Vilka och vems behov tillfredsställer pet-flaskan.

på Tekniska museets webbsida där du kan läsa om plastens historia.

Wikipedia-artikeln om plast har förutom information om plastens historia även jämförelse mellan olika plastsorter och källor till informationen i artikeln.

Mer om plastförpackningar kan du läsa på Livsmedelsverkets sida.

 

11 maj 2020 - 9:33