Vad sjunger Jussi Björling i "Serenata"?

Besvarad av Anna Dunér
Fråga: 
Vad sjunger Jussi Björling i "Serenata" som finns med i samlingen "Jussi Björling ‎– Collection, Vol. 2 - Sånger På Svenska / Songs In Swedish 1929-37"? (Har sökt i Svenskt visarkiv) Tusen tack på förhand, vilken fantastisk tjänst!
Svar: 

Jag har bett Bibblan svarar-kolleger om hjälp och också fått hjälp från Jussi Björlingsällskapet. Hela texten har jag inte lyckats hitta, men det här är vad vi kommit fram till:
Serenata op 6 är skriven av Enrico Toselli och den ursprungliga texten av Alfredo Silvestri. Den svenska texten är skriven av Sven Lindström och börjar: ”Kom, det skymmer re’n". Nästa rad tror jag är "Allting är stilla". 

Du kan höra Jussi Björling sjunga den på Youtube. Pröva att lyssna i hörlurar! Det är dock lättare att uppfatta orden i en inspelning av Zara Leander som också finns på Youtube. Det är dessvärre en annan översättning, så det är inte samma ordalydelse.

En kollega skriver: "Svensk text skall möjligtvis finnas i 125 visor och schlager i stjärnklass. Klinten : Sv. visförl., 1940 Svenska 154 s. Denna bok verkar bara finnas på KB och Institutet för språk och folkminnen, Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg." Kanske värt ett försök?

19 januari 2019 - 16:27

Kategorier