Vad kostar det att installera ett bibliotekssystem?

Besvarad av Lorenza Palmarini
Fråga: 
Hej, Vet ni vad det kostar att installera ett bibliotekssystem till ett mindre skolbibliotek? Vilka bibliotekssystem finns det att välja emellan? Jag vill ha smidigare hantering av böckerna än det nuvarande. Det nuvarande är egentligen bara ett avprickningssystem i excellmiljö. Jag tror ett nytt bibliotekssystem skulle bli ett lyft för biblioteket och skolans användning av biblioteket. Skolan är en fristående skola med ca 200 elever. MVH
Svar: 

Det finns olika företag som tillhandahåller biblioteksdatasystem, t ex Axiell som har Book-it och Libra, Bibliotekscentrum som har Mikromarc, mm. De har både stora och mindre system. Att installera ett biblioteksdatasystem medför både investeringskostnader och driftkostnader. Jag kan tyvärr inte svara på vad det skulle kosta för ett enskilt skolbibliotek utan du får nog ta kontakt med dessa leverantörer och begära prisuppgifter. Det finns ytterligare ett biblioteksdatasystem som några folkbibliotek har valt att använda sig av, nämligen Koha. Det är ett system som baseras på öppen källkod. Det är fritt men inte helt gratis. Det är kanske billigare för ett skolbibliotek men det krävs en hel del  av den person som arbetar med det. En del skol- och gymnasiebibliotek använder sig av Mikromarc.
Du kan läsa mer om Koha på hemsidan https://koha-community.org Här har du även kontaktuppgifter för Axiell och Bibliotekscentrum:
Axiell www.axiell.se 046-2700400
Bibliotekscentrum www.bibliotekscentrum.se 0470-532530
 

21 augusti 2016 - 20:55