Vad kostade maten på 40-talet?

Besvarad av David Wegemo
Fråga: 
Vad kostade maten på 40-talet?
Svar: 

Hej!

I den här publikationen från Statistiska centralbyrån går det att utläsa priset på ett par utvalda livsmedel och hur det ökat mellan år 1930-2003:

http://www.scb.se/statistik/_publikationer/ov0904_1750i04_br_15_a01sa050...

Några exempel på vad saker kostade år 1940:

1 liter mjölk ≈ 20 öre

1 kilo ägg ≈ 2 kr

1 flaska rött vin ≈ 4,50 kr

För fler exempel och en mer gedigen genomgång av priser och prisutveckling under 40-talet kan jag även rekommendera följande rapport från SCB:

Konsumentpriser och indexberäkningar 1931-1959

I kapitel 2 börjar genomgången av priserna på just mat under åren 1931-1959, med resonemang om varför priserna förändrats pga världsläget och dylikt. Intressant men ganska tung läsning :)

14 mars 2017 - 16:28