Vad har klädkonsumtionen för påverkan på miljön?

Besvarad av Anita Höglund
Fråga: 
Vad har klädkonsumtionen för påverkan på miljön?
Svar: 

Kläderna innehåller material som kräver stora resurser att producera. De har gått igenom flera tillverkningssteg och ofta passerat flera länder för att bli färdiga plagg. Bomullen i en t-shirt kan till exempel ha odlats i Indien, tyget stickats i Pakistan, färgats i Bangladesh och tröjan sytts upp i Turkiet innan den slutligen når butiken i Sverige.

Det finns inte oändliga resurser för att tillverka kläder. Det går inte att odla så mycket bomull så att alla i världen kan konsumera t-shirtar på samma sätt som vi gör i Sverige – det skulle inte bomullen räcka till.

Det är miljöbelastande att tillverka kläder. Det krävs stora mängder kemikalier, vatten och energi för att framställa fibrer, färga och tillverka tyger och transportera kläder. Farliga kemikalier kan skada miljön i det land där kläderna tillverkas och innebär en risk för de som arbetar i odlingarna och på fabrikerna. Det kan också finnas kvar farliga kemikalier i det färdiga plagget som kan innebära en hälsorisk för den som använder kläderna.

Kläder kan vara tillverkade under dåliga arbetsförhållanden. Det är inte ovanligt med barnarbete, långa arbetsdagar, dåliga löner, hälsoskadliga kemikalier och farliga arbetsmiljöer.

Om företaget som säljer kläder inte har en bra kontroll på hur tillverkningskedjan ser ut och ställer krav på sina fabriker finns stor risk att plagget har tillverkats på ett oschysst sätt.

Källa: Naturskyddsföreningen 

Våra kläder - Naturskyddföreningen

Konsumentverket om konsumtionens påverkan på miljö och klimat.

Den allra största delen av klimatpåverkan, 70% kommer från tillverkningen. Fyra procent kommer från transporter under produktionen och från transporter mellan tillverkningslandet och Sverige. En betydligt större del, 22 %  av plattets totala miljöpåverkan, kommer från resan mellan butiken och hemmet, som ofta sker med bil. 

Källa: Råd & Rön

 

10 februari 2020 - 10:15