Vad hände i slaget vid Gallipoli?

Besvarad av Mona Stahl
Fråga: 
vad hände i slaget vid gallipoli?
Svar: 

Slaget vid Gallipoli var ett fältslag under första världskriget som ägde rum mellan 25 april 1915 och 9 januari 1916 på den turkiska halvön Gallipoli, där brittiska, franska, västafrikanska, indiska, newfoundländska, nyzeeländska samt australiska styrkor genomförde en operation vars mål var att inta Istanbul.
Marinminister Winston Churchill, som var en av initiativtagarna till hela operationen, tvingades efter misslyckandet vid Gallipoli att avgå. Gallipolifälttåget blev också den första operation där ANZAC, de australiska och nyzeeländska styrkorna, sattes in i större skala. De stred dock under brittiskt befäl i samväldesstyrkorna. Det misslyckade och blodiga ockupationsförsöket av Gallipolihalvön fick den centrala konsekvensen att kontakt mellan den brittiska medelhavsflottan och den tsarryska svartahavsflottan inte kunde etableras.
​Den här informationen har jag tagit från Wikipedia, https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Gallipoli, där du kan läsa mer om bakgrunden och själva slaget. Där finns också hänvisningar till annan litteratur om ämnet.

 

7 oktober 2019 - 11:14

Kategorier