Vad görs för att ta upp plastdjungeln som finns i haven?

Besvarad av Ninni Forssmed
Fråga: 
Vad görs för att ta upp plastdjungeln som finns i haven?
Svar: 

Det görs många olika saker för att minska mängden plast i havet. När det gäller att städa upp den plast som redan hunnit nå haven och på den fronten tas det olika steg där människor bland annat försöker uppfinna olika lösningar som samlar upp plasten från havet. Ett exempel är havssoptunnan som flyter i havet och suger in skräp. Ett annat exempel är Ocean Cleanup, som uppfanns av Boyan Slat från Nederländerna, han var bara 18 år när han först uppfann det, och har sedan dess arbetat på att utveckla och förbättra det (resultat från 2019 ser lovande ut). Det systemet är designat för att följa havsströmmarna och på det viset samla in plast där den samlas.

Utöver olika uppfinningar så anordnas det även aktiviteter som strandrengöring, där människor helt enkelt samlar in plast från stränder, i vissa fall på speciella strandstädardagar.

En annan viktig del är att arbeta förebyggande, där vi på olika vis förhindrar att plast når havet till att börja med, det kan till exempel vara åtgärder som att undvika användningen av mikroplaster i exempelvis kosmetika, att minska plastanvändningen i stort samt att se till att den plast som används hamnar på rätt plats i återvinningen. Det finns även försök att attackera problemet via lagstiftning, där vissa länder förbjudit användningen av exempelvis plastpåsar.

Du kan läsa mer här:
Naturskyddsföreningen: 11 smarta lösningar för ett plastfritt hav

 

2 maj 2020 - 15:39