Vad finns det för kända maträtter i Rumänien?

Besvarad av Ella Styf
Fråga: 
Vad finns det för kända maträtter och drycker i Rumänien?
Svar: 

Det rumänska köket är präglat av den matkultur som finns i omkringliggande länder, såsom Tyskland, Serbien, Ungern men även det osmanska riket, som omfattade bl a Turkiet. Typiskt rumänska maträtter är mamaliga (en sorts majsgröt), sarmale (vitkåls- eller vinbladsdolmar fyllda med kött och ris). Måltiderna börjar oftast med ciorba, soppa som oavsett ifall den är gjord på grönsaker, kött eller fisk alltid är syrlig, eftersom man tillsatt citronsaft, vinäger eller liknande. Kött serveras gärna med en kryddig tomat- eller vinsås, och med mamaliga, ost och ägg som tillbehör. Maträtten shoarma är en motsvarighet till shawarma från Mellanöstern, och görs oftast av kyckling eller griskött, med kål och tomatsås till. Men man äter också en hel del inälvsmat och grisfötter.
Ortodoxa kristna rumäner intar vegetarisk föda på onsdagar och fredagar. Då kan man äta t ex potatismos med sojabiff, kålrullar, dip på aubergine och svamp. Tomater och gurka är vanliga salladsingredienser. Inlagda grönsaker (pickles) och fylld svamp är andra populära vegetariska rätter.
När det gäller bakverk är pretzels omtyckta. Det är en sorts torra kringlor täckta med salt och sesam- eller vallmofrön. Placinte är bakverk som är fyllt med frukt, mjukost eller kött. Och som efterrätt äter man gärna strudel, crêpes, glass eller papanasi, som är en friterad munk (donut) täckt med söt mjukost och sylt.
Öl eller vin är omtyckta drycker i Rumänien, men också snaps gjort på plommon, aprikos eller päron. Många tillverkar sin egen alkohol efter gamla beprövade recept. Man tar gärna ett litet glas innan man äter, liksom ungrarna gör med sin palinka. Rumänien producerar många goda egna viner, både röda och vita, liksom olika ölsorter som lager och mörkt öl.
Vill du fördjupa dig mer i det rumänska köket kan du låna en rumänsk kokbok på biblioteket, eller googla på olika sidor över rumänsk mat.  Du hittar mycket bara genom att söka på Rumänien Mat Recept.

3 februari 2019 - 12:59

Kategorier