Vad åt fattiga respektive rika i Sverige under andra världskriget?

Besvarad av David Wegemo
Fråga: 
Hej. Vi vill gärna veta vad de fattiga respektive de rika åt under andra världskriget i Sverige? Var det någon skillnad? Det blev ju ransonering då och kuponger delades ut per hushåll beroende på hur många man var i ett hushåll. Med vänliga hälsningar
Svar: 

Hej!

Precis som ni säger var det ganska strikt ransonering av livsmedel under krigsåren. Det första som ransonerades var kaffe och te år 1940, sedan följde i rask takt ransoneringar av tvål, fläsk, smör, bröd osv. Mjölk, potatis och fisk blev aldrig ransonerade. Alla andra varor kunde bara köpas om en kunde visa upp ransoneringskuponger.

Förutom den normalranson som alla fick kunde du få utökad ranson beroende på arbete och ålder. Till exempel fick en skogsarbetare en köttranson som var mellan 70 och 140 procent större än normalransonen. Hade du pengar fanns det en ganska utbredd svart marknad där du olagligt kunde köpa extra förnödenheter.

I första säsongen av tv-programmet Historieätarna som gick på SVT år 2012 heter avsnitt 6 Beredskapstiden. Där ger programledarna Erik Haag och Lotta Lundgren exempel på hur maten kunde se ut i de olika samhällsskikten under krigsåren 1939-1945 på ett mycket underhållande och lärorikt sätt. Det ligger tyvärr inte uppe på SVT Play för tillfället, men om ni kan komma över det avsnittet på något sätt kan jag varmt rekommendera det. 

Jag bifogar lite länkar där ni kan läsa mer om ransonering och matvanor i Sverige under andra världskriget:

http://www.arkivochlarande.se/?page_id=1217

http://varldenshistoria.se/krig/andra-varldskriget/vem-fordelade-ransone...

http://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-korta-1900-talet/sverige...

 

14 mars 2017 - 17:07

Kategorier