Vad är typiskt för hiphop?

Besvarad av Anita Höglund
Fråga: 
vad är typiskt för hiphop
Svar: 

Hiphop är en musikstil men också en kultur. Det beskrivs så här på webbsidan Hiphop Culture:
"Hiphop är en musikstil och en levnadskultur. Det har sina rötter från mitten av 1970-talet i USA som växte sig så pass stor att det blev till en modern kultur under 1980-taletKulturen hiphop och dess musik kan man dela in i fyra olika grupper eller delar och dessa är: MC eller rap, DJ, breakdance och graffiti.
Musiken har en viktig plats i hiphopkulturen som betonas mycket utav så kallad assonans, alliteration och rim. Assonans innebär att handlar om rim som inte har ett riktigt slut. Alliteration handlar om en upprepning och det är ofta från den först bokstaven i ett ord som upprepas i flera ord på rad men samtidigt så kan det även finnas vissa separationer där man hoppar mellan två olika alliterationer. Exempel på alliteration är: person, persedel, perrongen. Den som rappar är ofta ackompanjerad av musik, mestadels med musik från en DJ.

Afrika Bambataa anses som den person som började med hiphop under 1970-talet i Bronx. Han jobbade då som DJ på olagliga gatufester. Han inledda sin bana som rappare med att skapa rapbattle mellan olika gatugäng. Detta gjordes för att man skulle undvika slagsmålen.

Under mitten och på den senare delen av 1980-talet så hade hiphopen ökat stort i popularitet och en gyllene eran för hiphop ses som en period mellan 1986 och 1992. Under denna epok så släpptes det album som idag har samma värde som The Beatles eller Rolling Stones plattor har.

Det fanns viktiga strömningar inom politiken och politiskt drivna inom hiphopen under 1980-talet var lett av gruppen Public Enemy och därefter följde ett gäng opolitisk gangsterrapp under tidigt 1990-tal som Onyx,Tupac Shakur, The Notorious B.I.G., Snoop Dogg, Eminem och Dr Dre. På senare år har hiphopen i USA blivit alltmer rumsren och kommersiellt sett skördat framgångar som många kritiker anser lett till att musikstilen har urvattnats.

Breakdance – Detta är en dansstil där man snackar om de moves man gör, moves kan jämföras med danssteg. Det finns flera olika stilar inom breakdance som: toprocks, uprocks, downrocks, powermoves och freeze.

MC – Det  är en förkortning på Master of Ceremony. Som är ett uttryck som kom från Bronx gatufester. Det handlar mestadels om en rappare som ackompanjeras av musik som en DJ sköter om. Det finns även en annan typ av konstform inom MC som kallas Human Beat Box där man använder munhålan för att frambringa ljud som liknar instrument.

Graffiti – Det är framförallt en form av konst där man med sprayburkar skapar konstverk. Graffitin är en viktig del för hiphop kulturen. Det används som ett sätt att få ut känslor. Den har följt med under hela hiphop eran från 1970-talet och framåt. Många gånger har det setts som klotter, det vill säga att man olovligt har skapat något på eller skrivit ett budskap på en offentlig plats."

31 mars 2020 - 10:41

Kategorier