Vad är speciellt med Sveriges mat/matkultur?

Besvarad av Emelie Berggren
Fråga: 
Vad är speciellt med Sveriges mat/matkultur?
Svar: 

Det finns mycket intressant att berätta om svensk mat och matkultur och det går att hitta mycket information om det på nätet. Jag ger dig därför ett kort svar och sedan tips på länkar och böcker där du kan läsa mer.

Svensk mat och matkultur har förändrats mycket under historiens gång. Den har också tagit inspiration från andra matkulturer i världen. Historiskt sett har man i svenska hushåll producerat sina råvaror själva. Fram till slutet av 1800-talet odlade man sina egna grödor och slaktade sitt eget kött. Maten man lagade till vardags var ofta väldigt enkel, till exempel gröt, välling, sill, kål, ärtor och bröd. Man åt heller inte så mycket färsk mat utan konserverade mycket för att förlänga hållbarheten. När industrialiseringen och globaliseringen startade för cirka 150 år sedan blev det lättare och billigare att köpa varor från andra länder. Man kunde också äta mer färsk mat. Exotiska frukter och grönsaker blev till exempel vanligare på de svenska matborden och man inspirerades av andra länders matkultur. Det vi svenskar äter idag består av en stor blandning av olika maträtter och råvaror, både svenska och utländska. Allt ifrån falukorv, fläsk och gröt till pizza, sushi och tacos samsas på de svenska matborden. 

Något som kan beskrivas som "typisk" svensk mat är det vi kallar för husmanskost. Från början betydde det enkel, billig mat som man åt på landet. Nu för tiden betyder husmanskost traditionell, billig, svensk mat som man blir mätt på. Husmanskost består av inhemska råvaror som till exempel fläsk, fisk, potatis och rotfrukter. 

Läs mer om svensk mat och matkultur på dessa länkar:
Wikipedia
Kulturhuset
Livsmedelssverige

Eller i boken:
Fil, fläsk och falukorv: svenska mattraditioner genom tiderna av Jan-Öjvind Swahn (2000)

Sen kan jag även rekommendera TV-programmet Historieätarna, som på ett roligt och intressant sätt pratar om mat och matkultur ur ett historiskt perspektiv:
Historieätarna på SO-rummet

 

13 november 2019 - 9:28

Kategorier