Skillnaden mellan lättläst och börja läsa - Hcf

Besvarad av Anita Höglund
Fråga: 
vad är skillnaden mellan lättläst (Hcf) och börja läsa (Hcf)? Idag står Hcg och Hcf lättlästa på egen hylla, men jag tycker det är svårt att avgöra vart jag ska placera dom, tar tacksamt emot råd och förklaring. Jobbar på ett skolbibliotek (F-9 samt särskola)./Cecilia
Svar: 

Hej!

I stor utsträckning är det din egen bedömning av boken om du vill placera den på avdelningen för lättläst eller för börja läsa. Men viss hjälp finns att få.
Köper du böcker genom Bibliotekstjänst så innehåller deras inköpsvägledning/lektörsomdömen information om boken är för lästräning, lättläst osv. Du kan också titta på ämnesorden i katalogposten. Om det inte är möjligt i skolbibliotekets katalog så kanske du kan titta på ett störra folkbibiotek. Katalogerna finns att hitta på bibliotekens webbsidor.

Vissa förlag har specialiserat sig på att ge ut lättlästa böcker t ex Hegas, Nypon förlag, LL-förlaget.
Det finns också olika förlagsserier t ex Gull Åkerbloms serie om Djurväktarna är utgiven på Opal och förlagsserien Börja läsa. Bonnier Carlsens förlagsserie Extra lätt att läsa med t ex Helena Bross serie om Solgatan 1 är kort text med versaler och passar då bäst på Börja läsa-avd. Samma förlag har förlagsserien Lätt att läsa med t ex Bross serie om Klass 1B. Där är textmängden större och inga versaler och passar då bäst på lättlästavd.

Personligen tycker jag att det är enklare när jag ser böckerna. Det gäller t ex Mats Wänblads serie om familjen Monstersson där Rabén & Sjögrens förlagsserie heter Lättläst men där textmängden är max 4 rader per sida, bilder på alla sidor och i bilderna finns text med versaler. Den placerar jag på Börja läsa.

Kanske kan du prata med lärarna på skolan om vad de har för tankar kring börja läsa och lättläst?

Jag hoppas att mitt svar kan ge dig lite vägledning men det är din bedömning av boken som har störst betydelse.

Med vänliga hälsningar
Anita Höglund
Bibliotek Botkyrka

9 januari 2014 - 12:09